Groepspraktijk van specialisten in orthodontie en craniofaciale orthopedie

Blokjes / Vaste apparatuur

Orthodontie voor kinderen > Blokjes / Vaste apparatuur >


WAT IS VASTE APPARATUUR?

Een blokjesbeugel is een precisieapparaat dat tanden of groepen van tanden in 3 richtingen van de ruimte kan bewegen.

Het vastzittend apparaat bestaat uit:

 
  • Metalen bandjes:
  • Ringen die rond de achterste grote kiezen passen. Op deze ringen kan een bracket en /of Een of meerdere buisjes zitten
  • Brackets:
  • Metalen blokjes/ of porseleinen (ceramische) blokjes/of gouden blokjes (aan de binnenzijde van de tanden = incognito)/ of edelmetaal blokjes (aan de binnenzijde van de tanden = harmony) die op elke tand gekleefd worden.
    Een blokje is als het ware een handvat op een tand. Dankzij zo'n blokje kan de orthodontist kracht uitoefenen op een tand en daarmee die tand in de gewenste richting verplaatsen.
  • Draad
  • Een draad die door de slotjes loopt en daarbij fungeert als een soort "rail".
    Langsheen de draad worden tanden of groepen tanden verplaatst. Telkens je op controle komt krijg je een nieuwe draad Of wordt diezelfde draad verplooid of gereactiveerd.
  • Ligatuur of klepje
  • Opdat de draad niet uit de blokjes zou springen wordt hij vastgemaakt via ligatuurtjes=een ijzerdraadje of elastiekje.Deze elastiekjes zijn er in diverse kleuren ,je mag zelf een kleur kiezen telkens je op controle komt.
    Soms wordt de draad vastgehouden door een ingebouwd klepje in de bracket (zelfligerend).
    Vooral de porseleinen zelfligerende Brackets zijn erg mooi, maar ook zeer kwetsbaar en duur.
  • Eventueel grote elastieken
  • Soms moet je in de loop van je behandeling zelf elastieken vastmaken aan je beugel om tanden te helpen naar de gewenste positie te bewegen.
  • Auxillaries
  • Soms worden extra hulpmiddelen gebruikt om tanden sneller te bewegen. Palatale, linguale bogen=boogjes die aan de binnenkant van de bandjes bevestigd worden. Veertjes, spiraalveertjes,bolletjes enz die vastgemaakt worden aan de Brackets of aan de draad.
    Soms heb je in combinatie met je blokjes op een bepaald moment nog een andere beugel nodig.

Het plaatsen van vaste apparatuur vergt 3 afspraken

  • Plaatsen van separatie-elastieken: avondafspraak, duur: 20minuten (prentje)
  • Gebitsafdrukken worden genomen. Een elastiekje wordt tussen de kiezen geplaatst .Het maakt kleine spleetjes tussen de tanden om ruimte te creëren voor het plaatsen van de bandjes.
  • Plaatsen van Bandjes: dagafspraak, duur: 60minuten
  • Elastiekjes worden verwijderd en ringen worden over de grote kiezen gepast en vastgekleefd.
  • Plaatsen blokjes: dagafspraak, duur: 90minuten
  • Blokjes,draden en indien nodig Auxillaries worden geplaatst.
    Je krijgt uitleg over :te verwachten ongemakken, Hoe/wat eten, uitgebreide poetsinstructie en een staal van tandenborstel,tandpasta ,interdentaal borsteltje en fluoride spoelmiddel

Het verdere verloop van de behandeling

Met je blokjesbeugel kom je ongeveer om de 6 weken op controle.
Tijdens een controle raadpleging krijg je een nieuw draden Of wordt dezelfde draad verplooid of gereactiveerd.
De mondhygiëne en medewerking worden geëvalueerd.

Welke voeding?

De blokjes worden op de tanden gekleefd met een lijm die zo gemaakt is dat de brackets makkelijk aan het eind van de behandeling kunnen verwijderd worden zonder de tanden te beschadigen. Om te vermijden dat dit tijdens de behandeling gebeurt vragen we je om hard en kleverig voedsel te vermijden. De dunne bogen en veertjes kunnen ook verbuigen bij het eten waardoor het apparaat verkeerd gaat inwerken op je tanden, dus voorzichtigheid is geboden.

We vragen een lichte aanpassing van je eetgewoonten. Het naleven van deze eenvoudige regels zal problemen voorkomen.:

  • Hard en taai voedsel (appels,rauwe wortelen,korsten van pizza's,Frans brood,pistolet's)...snij je in kleinere stukjes
  • Fruit met grote pit of steen maak je eerst los (nectarines,olijven)
  • Vlees niet eten aan het bot maar los maken ( ribbetjes,kippeboutjes..)
  • Kleverige snoepen (chocotof,frutella,nougat) vermijden! Eventueel mag je een snoepje opzuigen maar je mag er zeker niet op kauwen
  • Frisdranken en suikervrije of zure dranken (coca cola,vers fruitsap,ice-tea,energie-drankjes ) matigen ( max 1 glas/dag) omdat dit witte ontkalkingsvlekken veroorzaakt
  • Knabbel ook niet op pennen, potloden...

Komt er toch een blokje los en stoort het je niet mag je wachten tot de volgende controle-afspraak om dit te melden. Vanaf het 4 de blokje dat je losbijt worden er wel extra kosten gerekend. (Zie ook FAQ: "Wat moet ik doen als iets aan mijn beugel kapot is of als iets loskomt?")
Is de draad zwaar verplooid of hindert een los blokje bel dan de praktijk 015/33 75 86 voor een urgentie-afspraak.
Voor de reparatie van losse slotjes of bandjes zal meestal een dagafspraak voorzien worden.

Wat bij pijn?

De eerste dagen na het plaatsen kan het apparaat wat scherp aanvoelen. Het kan zelfs de wang of tong wat irriteren. Je kan tijdelijk het hinderende deel bedekken met een stukje was of siliconen tot de wang of tong genezen is en aan de nieuwe situatie in de mond gewoon is. Je kan ook eventueel de eerste dagen een pijnstillende gel gebruiken .

Het is heel normaal dat de tanden "los " gaan staan anders zouden ze niet kunnen verplaatsen. Daardoor zijn je tanden de eerste dagen na het plaatsen van de apparatuur (3 à 4 dagen) en ook na de 6-wekelijkse controles (1a 2 dagen) gevoeliger wanneer je bijt.
Je mag de eerst 2 dagen eventueel een pijnstiller nemen (perdolan,dafalgan,brufen)

Hoe en waarom poetsen

De vaste beugel beschadigt je tanden niet zolang alles maar goed wordt schoon gehouden.
Tanden poetsen met een vast apparaat is wel moeilijker en vraagt meer tijd.
Achter alle haakjes en slotjes blijven gemakkelijk etensresten (plaque=witte brij) zitten . Als die niet op tijd en grondig wordt weggepoetst ontstaan er lelijke verkleuringen op je tanden,er ontstaan heel vlug gaatjes en je tandvlees gaat zwellen, ontsteken en bloeden.
Bij herhaaldelijke aanmaningen kan er overwogen worden de apparatuur voortijdig te verwijderen waardoor alle moeite voor niets is geweest.

Tanden poetsen gebeurt op de manier die je bij het plaatsen van de apparatuur wordt aangeleerd.
Je gebruikt best een kleine tandenborstel zodat je ook de achterste tanden makkelijk kan bereiken.
Je poetst beide kaken apart.

Je start met de boventandenboog:

  1. Je begint met de zone tussen het tandvlees en de blokjes met horizontale bewegingen om de voedselresten los te maken en het tandvlees te masseren





  2. Je poetst je tanden zoals je zou doen zonder blokjes op je tanden. Je start achteraan de tandenboog met de de haartjes van je tandenborstel schuin naar het tandvlees gericht. Je poetst zo tand per tand met kleine cirkelvormige bewegingen en je telt hierbij telkens tot tien vooraleer je opschuift naar de volgende tand.





  3. Je doet hetzelfde aan de binnenzijde van de tanden.





  4. Je poetst de kauwvlakken van je tanden.




  5. Je spoelt de mond.

  6. Met het interdentale borsteltje poets je nu overal onder de draad , weg van je tandvlees (dit wil zeggen in de bovenkaak van boven naar onder en in de onderkaak van onder naar boven) 

Je doet hetzelfde voor de ondertandenboog

Controleer nu in de spiegel om te zien of je niets hebt overgeslagen . De metalen delen van je apparaat moeten glanzen en je mag nergens geen voetselrestjes of plaque=witte brij meer zien zitten. Als je iets ziet dat je hebt gemist poets dat dan onmiddellijk.

's avonds voor het slapengaan, is het aan te raden om te  spoelen met een fluoride-oplossing (10ml). Dit versterkt de tanden en samen met poetsen kan het de hoeveelheid plaque onder controle houden en zo de gezondheid van je tanden vrijwaren.

Hoe lang duurt het?
De gemiddelde actieve behandeling met vaste apparatuur duurt 12 tot 30 maanden.

Je komt ongeveer om de 6 weken op controle bij de orthodontist. Na de actieve behandeling volgt er nog een periode waarin de tanden op hun nieuwe plaats worden "vast gehouden" (dit is de retentiefase) d.m.v. een nachtapparaat en/of een draadje aan de binnenkant van de voorste tanden. Hierover krijg je later meer uitleg.

Bezoek bij de tandarts 
Tijdens de behandeling moet je om de 6 maanden naar de tandarts om tijdig gaatjes op te sporen of om fluor te krijgen. De orthodontist zorgt enkel voor de stand van de tanden.

Verschijn altijd op je afspraak met gepoetste tanden. Eventueel kan je aan de receptie een wegwerptandenborstel bekomen. Let wel dat je dan 15min vóór je afspraak moet komen.
 
Opmerkingen 
Onderbreek zelf nooit de behandeling langer dan 3 maanden zonder toelating, want terugbetaling van de behandeling wordt dan gestopt.

Bel een afspraak tijdig af, zoniet wordt de volgende afspraak altijd tijdens de schooluren gegeven. Ook de lange afspraken zoals het plaatsen en verwijderen van de beugel worden tijdens de schooluren gegeven. 

Contacteer ons

Churchill Orthodontics

Frederik de Merodestraat 55
2800 Mechelen
Belgium
Nieuwe patiënt

Alle raadplegingen gebeuren enkel na telefonische afspraak:

Tel.: +32 15 33 75 86


Sitemap

Openingsuren

maandag - dinsdag - woensdag - donderdag - vrijdag:    
: 9 - 13 u | 14 - 18 u 

Beste patiënt,

Hartelijk dan voor de interesse in onze praktijk. Momenteel is het zeer druk waardoor we niet bij iedereen onmiddellijk een behandeling kunnen opstarten. Wel kan u registeren op de wachtlijst. U kan hiervoor telefonisch contact opnemen met onze praktijk: 015/33.75.86